Itsenäisyyspäivän Smurffi-vaahto
Olimme suunnitelleet järjestävämme itsenäisyyspäiväksi
iltajuhlan pienellä (n. 25 henkilöä) suomalaisten joukolla. Olimme jakaneet
tehtäviä ja tarjoiluiden järjestämisvastuita. Omalle vastuulleni tuli
karjalanpiirakoiden ja täytekakun tekeminen. Varsin sopivat tehtävät, joskin
näin jälkikäteen ymmärrettynä myös paljon aikaa vievät.
Karjalanpiirakat sain tehtyä edellisenä iltana.
Täytekakun tekeminen ei sitten ollutkaan ihan se helpoin
projekti. Tai olisi varmasti ollut, jos olisin vaatinut itseltäni hieman
vähemmän. Halusin kuitenkin tehdä näyttävän kakun, täyttäähän Suomi vain kerran
100 vuotta. Olin leiponut kolme pohjalevyä pellillä, jotta saisin suorakulmion
muotoisen kakun ja riittävän suuren. Itsenäisyyspäivän aattona aloin sitten
illalla klo 23 aikaan täyttämisen. Banaania ja mustikkarahkaa. Mustikkarahkaan
piti tulla kerman ja rahkan lisäksi mustikkajauhetta, jota olin tilannut
Suomesta. Otin ensin aiemmin saamani avatun pussin jauhetta ja sekoitin rahkan
joukkoon. Maistoin. Lisää tarvitaan. Nappasin Suomesta tilatun pussin ja
avasin. Jauheen sijasta olin saanut kokonaisia kuivattuja mustikoita. Mietin
hetken, että mitä ihmettä nyt tekisin. En varmasti jaksaisi alkaa mihinkään
hillon keittämiseen ja kuivattuina mustikat eivät toimisi rahkassa. Onneksi
muistin, että jääkaapissa oli vielä pieni määrä Ikeasta hankittua
mustikkahilloa. Kippasin sen rahkan joukkoon ja päätin, että nyt saa kelvata.
Maku oli melko mieto, mutta sillä mentiin. Täyttämistä varten rakentelin
pahvista ja kelmusta kehikon, jonka sisälle kokosin kakun. Kakun täyttämisen ja
jälkien siivoamisen jälkeen kello näytti yhtä yöllä. Ja koti oli vielä
laittamatta itsenäisyyspäivän juhla-asuun. Ei auttanut kuin kaivella kaapista
liinat ja koristeet ja asetella ne paikoilleen, vaikka uni painoi silmää.
Lopulta klo 02 kaikki oli valmista ja pääsin nukkumaan.
Itsenäisyyspäivän aamuna nautin aamukahvin kanssa edellisenä
päivänä leipomiani karjalanpiirakoita ja aiemmin leipomiani pipareita.
Aamupalan jälkeen alkoi yksi jännittävimmistä vaiheista.
Sulatin valkosuklaan ja askartelin sillä leivinpaperin päälle Suomi Finland 100
–logon. Siirsin logon pakastimeen odottamaan kakun päälle pääsemistä.
Seuraavaksi alkoi haastavin ja pisin osuus kakun valmistuksessa. Olin päättänyt
tehdä kakkuun pinnan, joka olisi Suomen lipun sininen. Koska pelkkä
elintarvikeväri, vesi ja liivate olisivat mauttomia, olin ostanut Spritea
kaupasta. Sekoitin sinistä elintarvikeväriä Spriteen. Väri oli hyvä.
Liotin Suomesta tuodut liivatteet (muslimimaassa niitä ei
myydä) ja sulatin pienessä tilkassa vettä. Lisäsin veden siniseen Spriteen.
Seurasi jonkinlainen kemiallinen reaktio ja lopputuloksena oli Smurffin värinen
vaahto.
No, tuo vaahto ei sopinut tietenkään kakkuun, joten
uudelleen. Tällä kertaa päädyin pelkkään veteen, sokeriin, elintarvikeväriin ja
liivatteeseen. Olin tehnyt kakun ympärille pahvista ja kelmusta kehikon, jonka avulla
ajattelin hyydyttää nesteen. Kaadoin valmiin nesteen kakun päälle. No, kehikko
ei tietenkään ollut tarpeeksi tiivis. Sain aikaiseksi sinisen nesteen tulvan.
Suomi on toki tuhansien järvien maa, mutta en halunnut tarjotinta siniseksi,
joten äkkiä talouspaperia kehiin ja tulva saatiin pysäytettyä. Kolmannella
kerralla odotin, että neste alkaisi hiukan hyytyä. Odotin liian kauan. Koko neste
hyytyi hyytelöksi. Onneksi sen sai uudelleen lämmittämällä juoksevaksi. Huh!
Loppujen lopuksi neljännellä kerralla sain nesteen pysymään kutakuinkin kakun
päällä.
Vielä ennen juhliin lähtöä siirsin valkosuklaisen logon
tärisevin käsin kakun päälle. Teksti ei hajonnut. Onnistui. En uskaltanut ottaa
riskiä miljoonakaupungin liikenteessä, joten säästin kerman laittamisen
juhlapaikalle. Lopputulos oli juuri sitä, mitä olin hakenutkin. Ja makukin oli
mitä parhain. Kakku kruunasi ihanan itsenäisyyspäivän juhlamme. Kakun lisäksi nautimme ihania suomalaisia herkkuja (perunamuusia, porkkanalaatikkoa, lohimureketta, ruisleipää, karjalanpiirakoita, pullaa, Fazerin suklaata, irtokarkkeja,...). Ohjelmassa oli yhteislaulua, musiikkiesityksiä, puheita molemmilla kotimaisilla kielillä sekä työskentely: mitä arvostamme Suomessa. Ihana juhla. Ihana itsenäisyyspäivä. Kiitos siitä etuoikeudesta, että saimme viettää Suomen 100. itsenäisyyspäivää!
Tuo kakku on ihan käsittämättömän upea!! Hyvä, että jaksoit nähdä sen kanssa vaivaa!
VastaaPoistaOon kyllä tosi tyytyväinen itsekin. :)
PoistaOn sulla ollut kova työ kakun kanssa! Mutta ihan hullun hieno siitä tuli. Onneksi jaksoit tehdä!
VastaaPoistaOli myös sen verran paineita, kun ei ollut varasuunnitelmaa, että oli pakko jaksaa. :D
Poista